Anasayfa
/
SAT
/
aşağıdaki paragraflarda geçen ses olaylarını bulunuz. sanatçının mektupları bir araya getirilerek bir kitap oluşturulmuş.

Soru

Aşağıdaki paragraflarda geçen ses olaylarını bulunuz. Sanatçının mektupları bir araya getirilerek bir kitap oluşturulmuş. Oluşturulan kitap iki bölüme ayrılmış. Birinci bölümde sanatçının çeşitli kişilere yazın alanında yazdıkları, ikinci bölümde ise ona yazılanlardan alıntılar yer alıyor.Sanatçı şiiri, düz yazıdan daha çok seviyor.Bir mektubunda: "Şiirin bir tek dizesi bile, koskoca bir yazının anlatmak istediğini bir çırpıda anlatıverir." diyor.Bu söz de onun şiire ilişkin görüşlerini kısaca açıklıyor. • Daha biraz önce puslu bir mavilikle parlayan güneş hızla alçaldı ve çok kısa bir an için kızıllaşan denizin lacivert sularına bir zıpkın gibi batıp kayboldu. Denizin ötesindeki anakaranın sıradağları, tepedeki kilise kalıntılarına doğru kıvrılarak yükselen keçiyolu, çobanların derme çatma kulübeleri, ıssız köyün tek katlı beş on evi, göky

Çözüm

4.4 (336 Oylar)
Duygu
Uzman doğrulaması
Profesyonel · 6 yıl öğretmeni

Cevap

Cevap: Paragraftaki ses olaylarına bakılacak olursa:1. "Sanatçının" kelimesinde ünsüz yumuşama/sertleşme örneği bulunmaktadır. "-ın" eki geldiğinde "c-" harfi "ç-" olur.2. "Oluşturulan" kelimesinde, "-lan" ekinin gelmesiyle bir ünsüz benzeşmesi/sertleşmesi örneği bulunuyor. "-t-" ünsüzü "-d-" olmuştur.3. "Birinci" kelimesinde "b-" ve "-r-" arasında kalan "-i-" düşmüştür. Bu da bir ünlü düşmesi örneği.4. "Açıklıyor" kelimesinde "-yor" ek geldiği için "-l-" harfi "-y-" olmaktadır. Bu da ünsüz yumuşaması örneği.5. "Parlayan" kelimesinde "-y-" sesi bir ünlü daralması örneği sunmaktadır.6. "Alçaldı" kelimesi evetik bir örnek sunmaktadır. "-d-" ünsüzü burada yumuşama göstermiştir.7. "Kızıllaşan" kelimesinde "-ş-" ünsüzü "-an" ünlüsü ile yan yana gelince yumuşama göstermiştir, "ş" harfi "ş-" olmuştur.8. "Yükselen" kelimesinde "-s-" ünsüzü sertleştirilmiştir, "-s-" harfi "-ş-" olmuştur.Not: Yine de bu durumların her biri için daha ayrıntılı bir inceleme gerekli olabilir çünkü her kelimede ses olayları olabilir veya olmayabilir ve bu Türk dilindeki ses olaylarının karmaşık doğasından kaynaklanmaktadır.