Soru
4.51 Nitrik asit kuvvetli bir yiikseltgendir Asagidaki tủr- lerden hangisi. Zn metali gibi kuvvetli bir indirgenle nitrik asit tepkimeye girdiginde olusma intimali en a= olan maddedir ? Nedenini açiklaymiz. N_(2)O , NO. NO_(2),N_(2)O_(4),N_(2)O_(5),NH_(4) 4.52 Asagldaki metallerden hangisi su ile tepkimeye gi- rer? (a) Au. (b) Li (c) Hg.(d)Ca. (e) Pt 4.53 Yiikseltgeme sayisi kavramina gore . aşagidaki ok- sitlerden biri molekiiler oksijen ile tepkime vermez. NO. N_(2)O,SO_(2),SO_(3),P_(4)O_(6) Hangisi? Neden? 4.54 Etkinlik serisini kullanarak asagidaki esitliklerde gosterilen tepkimelerin sonuçlarmi tahmin edip. esitlikleri denklestiriniz. (a) Cu(k)+HCl(suda)arrow (b) I_(2)(k)+NaBr(suda)arrow (c) Mg(k)+CuSO_(4)(suda)arrow (d) Cl_(2)(g)+KBr(suda)arrow
Çözüm
4.6
(314 Oylar)
Pelin
Usta · 5 yıl öğretmeni
Uzman doğrulaması
Cevap
4.51 Nitrik kuvvetli bir oksitleyici bir madde olduğu için, Zn metali gibi kuvvetli bir indirgenle tepkimeye girdiğinde olușan ürün, nitrojen gazıdır. Bu nedenle doğru cevap
'dir. Nitrojen gazı, nitrik asit ile tepkimeye girdiğinde, indirgenin oksitlenme oranı ve nitrojenin azotlama oranı dikkate alınarak belirlenir.4.52 Metallerden hangisi su ile tepkimeye girer? Doğru cevap (d) Ca'dır. Çinko (Zn) ve gümüş (Hg) gibi bazı metaller su ile tepkimeye girer ve hidroksitlere dönüşür. Ancak altın (Au), lityum (Li) ve platin (Pt) gibi bazı ile tepkimeye girmez.4.53 Yiikseltgeme sayisi kavramına göre, moleküller oksijen ile tepkime vermez olan okstide, (d)
'dır. Bu okstide, fosfor elementi oksijenle birleştiğinde, oksitlenme oranı 5/4'tür. Bu oran, oksijen gazı ile birleştiğinde 2/1'dir. Bu nedenle,
molekülleri oksijen gazı ile tepkimeye girmez.4.54 Etkinlik serisi kullanarak, aşağıdaki denklemleri tamamlayalım:(a)
Bu tepkimeye göre, bakır (Cu) ile asit (HCl) arasında bir tepkime gerçekleşir ve bakır klorür (CuCl_{2}) ve hidrojen gazı (H_{2}) oluşur.(b)
Bu tepkimeye göre, iyod (I_{2}) ile natrium bromür (NaBr) arasında bir tepkime gerçekleşir ve iyod (I_{2}) ile natrium bromür (NaBr) oluşur.(c)
Bu tepkimeye göre, magnezyum (Mg) ile bakır sülfat (CuSO_{4}) arasında bir tepkime gerçekleşir ve magnezyum sülfat (MgSO_{4}) ve bakır (Cu) oluşur.(d)
Bu tepkimeye göre, klor (Cl_{2}) ile potasyum bromür (KBr) arasında bir tepkime gerçekleşir ve klorür (KCl) ve brom (Br_{2}) oluşur.