Anasayfa
/
Coğrafya
/
neden soğan doğramak ağlatıyor

Soru

Neden soğan doğramak ağlatıyor

Çözüm

4.5 (178 Oylar)
Vildan
Uzman doğrulaması
Usta · 5 yıl öğretmeni

Cevap

Cevap: Soğan doğrarken, soğan hücrelerinde yer alan enzimler serbest kalır. Bir bu enzimlere allinazlar denir. Bu enzimler, soğanın içinde bulunan sülfür içerikli elementleri parçalar ve bize zarar vermeyen alliin maddesine dönüştürür. Ancak, bu sülfür molekülleri birleşerek sülfürik asit oluşmasını sağlar. Bizim gözlerimizle temas eden bu sülfürik asit, gözlerimizin tahriş olmasına ve gözyaşı ile bu tahrişi gidermeye çalışmasına neden olur. Sonuç olarak, soğan doğrarken ağlamamızın sebebi oluşan sülfürik asidin tahriş etkisidir.