Anasayfa
/
Kimya
/
Sirke, Elma Suyu, Sarap Ya Da Diger Karbonhidratlarin Bakterilerle Mayalanmasi Sonucu Sulu Seyrel- Tik Asetik Asit Cozeltisi Oluşur.

Soru

Sirke, elma suyu, sarap ya da diger karbonhidratlarin bakterilerle mayalanmasi sonucu sulu seyrel- tik asetik asit cozeltisi oluşur. Sirkedeki yasal asetik asit derişimi en dústik kütlece % 4 túr. Sirkenin 5 mL'likbir ornegi 38,08 mL 0,1000 M NaOH (suda) ile titre edilmiştir. Bu sirke yasalalt siniri asmakta -midir? (Sirkenin"yogunlugu yaklaşik 1,01g/mL.

Çözüm

4.1 (253 Oylar)
Altan
Uzman doğrulaması
Profesyonel · 6 yıl öğretmeni

Cevap

Bu soruyu çözmek için, sirke içindeki asetik asit miktarını bulmamız gerekiyor. ile asetik asit arasındaki reaksiyondan yararlanarak asetik asit miktarını hesaplayalım:CH₃COOH + NaOH → CH₃COONa + H₂OBu denklemden, 1 mol asetik asit 1 mol NaOH ile reaksiyona girecektir. Bu nedenle, NaOH'ün molsayısını bulabiliriz:n(NaOH) = C(NaOH) × V(NaOH) / 1000n(NaOH) = 0,1000 M × 38,08 mL / 1000 = 0,003808 molBu durumda, asetik asit miktarı da 0,003808 mol olacaktır. Şimdi, asetik asidin kütlesini bulalım:m(CH₃COOH) = n(CH₃COOH) ×)m(CH₃COOH) = 0,003808 mol × 60,05 g/mol = 0,2288 gŞimdi, sirke içindeki asetik asit kütlesini, sirkenin yoğunluğundan yararlanarak hacmine çevirebiliriz:V(sirke) = m(sirke) / yoğunluk(sirke)V(sirke) = 5 mLŞimdi, asetik asit yoğunluğunu hesaplayalım:Yoğunluk = m(CH₃COOH) / V(sirke)Yoğunluk = 0,2288 g / 5 mL = 0,04576 g/mLBu yoğunluk, sirkenin yasal asetik asit derişimini belirlemek için kullanılır. Sirkenin yasal asetik asit derişimi, asetik asit yoğunluğunu böleceğiz:Derişim = Yoğunluk / YoğunlukDerişim = 0,04576 g/mL / 1,01 g/mL = 0,0453 MBu nedenle, sirkenin yasal asetik asit derişimi 0,0453 M'dir.