Soru
Çölyak hastalığı ile ilgili araştırma yapmam lazım .
Çözüm
4.2304 Voting
Ipek
Elit · 8 yıl öğretmeniUzman doğrulaması
Cevap
Çölyak hastalığı, gluten içeren yiyeceklerin tüketilmesi sonucunda ince bağırsaklara zarar veren bir oto-immün sistem rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık genellikle genetik olarak geçer ve belirtileri çocuklukta veya yetişkinlikte ortaya çıkmaktadır.<br /><br />Belirtileri;<br />-Küçük çocuklarda: Kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama<br />-İleri yaşlarda: Kansızlık, boy kısalığı, kemik zayıflığı ve nedeni bilinemeyen karaciğer hastalığı.<br /><br />Çölyaklıların buğday, arpa, çavdar ve bazen de yulaf içinde bulunan glutene tahammülü yoktur. Gluten tüketimine bağlı olarak bağırsaklardaki emilimi sağlayan villuslara zarar verir ve bunun sonucunda ne kadar yiyecek yenirse yenilsin, besinler emilemez.<br /><br />Çölyak hastalığını tanılayabilmek için genellikle kan tahlilleri ve ince bağırsak biyopsisi gereklidir. Bu işlemler, deneyimli bir gastroenterolog tarafından yapılmalıdır.<br /><br />Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır ve aile içinde kalıtılabilir. Hatta bazen bir ameliyat, çocuk doğumu, hamilelik, viral enfeksiyon veya şiddetli duygusal stres sonrası tetiklenebilir.<br /><br />Hastalığın tedavisinde ise, gluten içermeyen bir diyet uygulanmalıdır. Bu da genellikle buğday, arpa, çavdar ve yulaf içeren gıdaların ömür boyu tüketilmemesi anlamına geliyor. Bunun yerine gluten içermeyen gıdalar tercih edilmeli. Örneğin, mısır unu, pirinç unu, soya unu ve patates unu gibi gıdalar rahatlıkla tüketilebilir.
Derecelendirmek için tıklayın: