Ana sayfa
/
Coğrafya
/
Meridyenle boylam aynı şey değil dimi? Meridyenler kutup noktalarından geçiyorlar peki boylam ne? Bir açı mı? Yani açılara mı boylam diyoruz? Yoksa meridyen yayına mı boylam diyoruz?

Soru

Meridyenle boylam aynı şey değil dimi? Meridyenler kutup noktalarından geçiyorlar peki boylam ne? Bir açı mı? Yani açılara mı boylam diyoruz? Yoksa meridyen yayına mı boylam diyoruz?

Çözüm

3.9258 Voting
avatar
Kardelen
Profesyonel · 6 yıl öğretmeni
Uzman doğrulaması

Cevap

Cevap: Meridyen ve boylam terimlerini ayırt etmek önemlidir çünkü farklı coğrafi kavramları ifade ederler. İlk önce, meridyenleri ele alalım: Meridyenler, Dünya'nın yüzeyini kuzeyden güneye doğru kesen hayali çizgilerdir. Hepsinin başlangıç ​​noktası yeşil burç olan 0 derecelik meridyendir. Dünya üzerinde 180 derece doğu ve batı olmak üzere toplam 360 adet meridyen bulunur.<br /><br />Kısacası, meridyenler coğrafi konumları tanımlayan çizgilerdir ki bunlar aslında boylamlardır. Dolayısıyla, bir meridyenin boylamının ne olduğunu bize söyler. Yalnızca boylam değil, aynı zamanda basitçe hayali çizgiler olan meridyenler üzerindeki açısal mesafeyi de ifade eder.<br /><br />Boylamı daha iyi anlamak için, önce biraz daha genel bakmamız gerekiyor: Başka bir deyişle, boylam, bir noktanın Greenwich üzerinde doğu veya batı yönünde ne kadar ileride veya geride olduğunu belirtir. Yani bir noktanın boylamı, o noktanın Greenwich Meridyeni'ne göre ne kadar doğuda veya batıda olduğunu gösterir.<br /><br />Örneğin, eğer bir yerin boylamı 45 derece doğuysa, bu o noktanın Greenwich'in 45 derece doğusunda, yani Greenwich saat diliminden 3 saat ileride olduğu anlamına gelir. Dolayısıyla, boylam hem bir yerin coğrafi konumunu belirtirken hem de zaman dilimlerini belirler.<br /><br />Sonuç olarak, meridyenler ve boylamlar farklı şeylerdir. Meridyenler, dünyanın kutuplarından geçen hayali çizgilerdir ve bir anlamda boylamlardır. Ancak boylam sadece coğrafi konumu ifade etmekle kalmaz, aynı zamanda bir yerin Greenwich'e göre ne kadar doğuda veya batıda olduğunu da belirtir.
Derecelendirmek için tıklayın: