Ana sayfa
/
AP Dersleri
/
Bölgelere göre en çok yetiştirilen ürünler nelerdir?

Soru

Bölgelere göre en çok yetiştirilen ürünler nelerdir?

Çözüm

4.6277 Voting
avatar
Gülşah
Uzman · 3 yıl öğretmeni
Uzman doğrulaması

Cevap

Cevap: Türkiye'nin farklı bölgeleri, iklim ve coğrafi özelliklerine göre çeşitli tarım ürünlerinin yetişmesine uygun koşullar sağlar. <br /><br />- Marmara Bölgesi: Bu bölge genel olarak buğday, ayçekirdeği, şekerpancarı, tütün, mısır, pirinç, zeytin, dut ve kestane yetiştiriciliği için uygundur.<br /><br />- Akdeniz Bölgesi: Akdeniz iklimi nedeniyle pirinç, buğday, pamuk, turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt), muz, üzüm, domates, çilek, defne gibi tarım ürünlerinin yetiştiği bir bölgedir.<br /><br />- Doğu Anadolu Bölgesi: Bu bölgede genellikle tahıl çeşitleri, şekerpancarı, pamuk ve tütün yetiştirilir.<br /><br />- İç Anadolu Bölgesi: İç Anadolu'da genellikle tahıl çeşitleri, şekerpancarı, elma, armut, ayçiçeği, badem ve patates yetiştirilir.<br /><br />- Ege Bölgesi: Ege Bölgesi, genellikle incir, zeytin, tütün, pamuk, üzüm, turunçgiller, haşhaş gibi tarım ürünlerinin yetiştirildiği bir bölgedir.<br /><br />- Karadeniz Bölgesi: Bu bölge, özellikle fındık, çay, mısır, pirinç, tütün, ayçiçeği, turunçgiller, patates, soğan ve sarımsak yetiştiriciliği için uygundur.<br /><br />- Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Güneydoğu Anadolu'da genellikle buğday, arpa, pamuk, kırmızı mercimek, susam, pirinç, antep fıstığı, zeytin, tütün gibi tarım ürünleri yetiştirilmektedir. <br /><br />Bu çeşitlilik, Türkiye'nin tarıma elverişli ve çeşitli bir coğrafi bölge olmasından kaynaklanmaktadır.
Derecelendirmek için tıklayın: