Ana sayfa
/
Almanca
/
Hangi besinlerin sindirimi ağızda başlar ?

Soru

Hangi besinlerin sindirimi ağızda başlar ?

Çözüm

3.8253 Voting
avatar
Tuba
Elit · 8 yıl öğretmeni
Uzman doğrulaması

Cevap

Cevap: Ağızda başlayan sindirim deyince genellikle karbonhidratları sindirme süreci akla gelir. Çünkü, yediğimiz karbonhidratlar (örneğin ekmek, meyve, vb.) ağızda başlayan bir kimyasal sindirim sürecinden geçer. Tükürük, içerdiği amilaz enzimi sayesinde karbonhidratların sindirimine başlar. Amilaz, karbonhidratları daha basit şeker moleküllerine parçalar. Böylece, karbonhidrat sindirimi ağızda başlar ve ince bağırsakta tamamlanır.<br /><br />Protein ve yağların sindirimi ise ağızda başlamaz. Proteinlerin sindirimi midede başlar. Mide özsuyu içerisinde bulunan pepsin enzimi proteinleri parçalar. Bu süreç ince bağırsakta, özellikle pankreasın salgıladığı enzimler yardımıyla devam eder ve son bulur. <br /><br />Yağların sindirimi ise sadece ince bağırsakta gerçekleşir. Pankreas tarafından salgılanan lipaz enzimi, yağ moleküllerini daha basit birimlere parçalar. Dolayısıyla, protein ve yağ sindirimi ağızda başlamaz, proteinler midede, yağlar da ince bağırsakta başlar. <br /><br />Öyleyse, ağızda sindirim, genellikle karbonhidrat sindirimiyle ilişkilendirilir ve diğer besin öğelerinin sindirimi burada başlamaz.<br />
Derecelendirmek için tıklayın: