Ana sayfa
/
Coğrafya
/
Neden soğan doğramak ağlatıyor

Soru

Neden soğan doğramak ağlatıyor

Çözüm

4.5178 Voting
avatar
Vildan
Usta · 5 yıl öğretmeni
Uzman doğrulaması

Cevap

Cevap: Soğan doğrarken, soğan hücrelerinde yer alan enzimler serbest kalır. Bir bu enzimlere allinazlar denir. Bu enzimler, soğanın içinde bulunan sülfür içerikli elementleri parçalar ve bize zarar vermeyen alliin maddesine dönüştürür. Ancak, bu sülfür molekülleri birleşerek sülfürik asit oluşmasını sağlar. Bizim gözlerimizle temas eden bu sülfürik asit, gözlerimizin tahriş olmasına ve gözyaşı ile bu tahrişi gidermeye çalışmasına neden olur. Sonuç olarak, soğan doğrarken ağlamamızın sebebi oluşan sülfürik asidin tahriş etkisidir.
Derecelendirmek için tıklayın: