Ana sayfa
/
Tarih
/
Kurtuluş savaşında doğu güney batı cephelerinin açılma nedeni kiminle mücadele edildi yapılan ant. cephelerin kapanma nedenlerini yazınız.

Soru

Kurtuluş savaşında doğu güney batı cephelerinin açılma nedeni kiminle mücadele edildi yapılan ant. cephelerin kapanma nedenlerini yazınız.

Çözüm

4.0362 Voting
avatar
Demir
Profesyonel · 6 yıl öğretmeni
Uzman doğrulaması

Cevap

Kurtuluş Savaşı'nda doğu, güney ve batı cephelerinin açılmasının ana nedeni, İtilaf Devletleri ve onların desteklediği güçlerle yapılan mücadeledir. İstanbul hükümetinin Mondros Mütarekesi'yle İtilaf Devletlerinin işgaline razı olması üzerine, Anadolu'da direniş örgütlenmiştir. Bu direnişin başına Mustafa Kemal Paşa geçmiş ve ilk olarak 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlatmıştır. Sonrasında Amasya Genelgesi, Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresiyle Milli Mücadele'nin temelleri atılmış ve TBMM Ankara'da açılarak yeni bir hükümet kurulmuştur. Cephelerin açılması, bu direnişin birer parçasıdır.<br /><br />Doğu Cephesi'nin açılma nedeni Ermenistan'ın milli sınırlar dışındaki toprak taleplerine karşıdır. Kazım Karabekir Paşa komutasındaki 15. Kolordu Ankara hükümetinin talimatıyla harekete geçmiş ve Ermenistan'la yapılan savaşlar sonucunda, 2 Aralık 1920 tarihinde Gümrü Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma ile Doğu Cephesi kapanmıştır.<br /><br />Güney Cephesi'nin açılma nedeni Fransa ve İtalya'nın işgal hareketlerine karşıdır. İşgal hareketlerine karşı başta Çukurova olmak üzere halkın direnişi süreci içinde açılmış ve sonuçta Fransızlarla 20 Ekim 1921'de imzalanan Ankara Antlaşması sonucunda Güney Cephesi kapanmıştır.<br /><br />Batı Cephesi'nin açılma nedeni ise, özellikle Yunanistan'ın işgal hareketlerine karşıdır. İzmir'in işgalin ardından açılan Batı Cephesi, Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan Büyük Taarruz ve sonrasında 24 Temmuz 1923'de imzalanan Lozan Antlaşması'yla kapanmıştır.<br /><br />Kısacası, cephelerin açılma nedeni, işgalci devletlere ve onların desteklediği güçlere karşı Anadolu'da örgütlenen direniş hareketinin birer sonucudur. Cephelerin kapanması ise, bu direnişin başarıya ulaşmasının ve her cepheyle sırasıyla müzakereler sonucu barış antlaşmaları imzalanmasının birer sonucudur. Bu süreçte TBMM'nin ve önderliğindeki Türk ordusunun izlediği strateji, direnişin başından itibaren bağımsızlık ve egemenlik ilkesine dayanmıştır.
Derecelendirmek için tıklayın: