Ana sayfa
/
Fizik
/
arkadaslar yoğurt yapmında neden seker konulmuyor sonuçta laktik asit bakterileride glikozu parçalıyor

Soru

arkadaslar yoğurt yapmında neden seker konulmuyor sonuçta laktik asit bakterileride glikozu parçalıyor

Çözüm

4.7231 Voting
avatar
Ayça
Usta · 5 yıl öğretmeni
Uzman doğrulaması

Cevap

Cevap: Yoğurt yapımında şeker konmamasının sebebi, yoğurt mayası olarak kullanılan laktik asit bakterilerinin, sütün doğal olarak içerdiği laktoz adlı şeker türünü referans alarak çoğalıyor olmalarıdır. Bu bakteriler, laktozu sindirerek laktik asit üretirler ve bu da yoğurdun kendine has ekşi tadını ve katı yapısını oluşturur. Ekstra şeker eklemek hem yoğurdun tat dengesini bozar hem de bakterilerin gereğinden fazla çoğalmasına ve yoğurdun bozulmasına sebep olabilir. Bu nedenle yoğurt yapımında genellikle şeker kullanılmaz. Ancak tatlandırmak amacıyla yoğurt yapımının son aşamasında isteğe bağlı olarak şeker eklenmesi mümkündür. Yoğurt mayalanması sırasında ise şeker kullanılması gereksizdir.
Derecelendirmek için tıklayın: