Sosyal Bilgiler Ödev Yardımı
Bu dünya ve her ülke hakkındaki genel izleniminizi yükseltmek istemelisiniz. En azından var olan medeniyetler ve Dünya‘da olup bitenler hakkında iyi bir fikre sahip olmalısınız. Eğer bu doğruysa, çağrınıza hazır olacağız.
Fransız Devrimi ve Napolyon'un fiili iktidara yükselişinden İkinci Dünya Savaşı'nın tetikleyicisine ve arkasındaki gizli ekonomik sorunlara kadar cevapları bu büyük “ansiklopedide” bulacaksınız. Sorularınızı sormak için ev ödevi yardımcısı sosyal bilgiler'i kullanabilirsiniz; biz de sizi en yetkili yanıtlarla eşleştiririz. Bu kadar basit. Bugün sosyal bilgiler notlarınızı yükseltmeye başlayın.
- Kur'a n-1 Kerim'e gõre insanln yaratilis õzellikleri nelerdir? __
- D) Asagidaki gõrseldeki metinden yararla- narak cevaplayiniz. 9. Rum suresinin 22 ayetinin tefsirinde yara- tilisma iliskin hangi konular açiklanmaktadir?Ôzetle- yiniz. __ her ...................................................................... a..................................................................... . . .. 10. Rum suresinin 22. ayetinde bahsedilen "insanlarm renklerinin farklihg "konusunu yorumlayiniz. __ ...................................................................... . ........ ............sessinas itis .. ........... . . . .. .... ............................ KUR'AN-I KERM Anasayta Kutiphane Mutimedya Viycianing Rum Suresi 22. Ayet Tefsiri (22) O'nunkanitlanndanbiride gokleriveyeriya- ratmasi, dillerinizin ve renklerinizin farkli olma- sidht. Kuskusuzbunda bilenler için ibretler vardir. Farkli dillere sahip olma degisik etnik gruplara mensup topluluklarn farkli dilleri konusma- st, aynu dili konusanlar arasinda lehec, sive ve ague farkliliklannin bulunmasi seklinde açikla- nabilecegi gibi, her bir ferdin ses, konusma ve ifade ozelliklerindeki farkliliklar biçiminde de anlaşilabilir. Cevremize baktugumizda sesinin gũrlugủ-zayifligi, inceligi -kalinligi, konusma- sinin düzgünluga-bozuklugu , úslübu vb. bũtũn hususlarda birbirinin ayni iki kişiye rastlama- nin hemen hiç mũmkün olmadigini gorürüz. __ Ayette deginilen bu olgu üzerinde düşünürken, üslüp ve ifade farkliliklarinin insana verilen düisünme ve muhakeme yeteneginin verimlili. gini saglamadaki, ilim, fikir ve sanat hayatinin gelist irilmesindeki etkileri hatta medeniyetlerin temelinde bu farklihklarm yattig dikkatlerden uzak tutulmamalidir.Insanlarin dil hususiyetleri temeline dayali bilim dallarinin alt disiplinlere aynImasi bu ayette dikkat cekilen olgu üzerinde düişünmenin õnemini teyit ettigi gibi, bu alanlar- da yapilacak yeni araştirmalarin, konunun ince- liklerine daha cok işik tutan verilerin tespitine imkân saglayacagi muhakkaktir. Metin, kaynagindan kisaltlarak alinmistir (bk. Kur'ân Yolu.08 Agustos 2024, Bakara 2/12
- . Islam'da dogru ve güvenilir bilgi kaynaklari; selim akil dogru haber ve salim duyu organlandir. Insan cevre- siyle ilgili ilk verileri duyularla elde eder. Bu verileri akhyla degerlendirerek anlamh sonuçlar cikarir. Aklin ve duyularin otesindeki bilgilere de ancak dogru haber (vahiy) sayesinde ulasir. Kaynaklarin gũvenilir olusu, elde edilen bilginin degerini belirler.Güvenilir bilgi kaynaklari araciligiyla elde edilen ve herkes için gecerliligi olan nesnel bilgilere itibar edilmelidir ilhama ve sezgiye dayali rüya, kesif ve zan gibi bilgi kaynaklari ise kisiye ozeldir. Kesin ve dogru bilgi olarak degerlendirilemez. Bu metne gore aşağdaki ifadelerden hangisi bilgi edinme yollarryla ilgili nesnel yaklasima ōrnek gosterilemez? A) Gokyüzünü ve yeryüzünü gõzlemleyerek evrendeki düzen üzerinde tefekkür ettim Var olan dizenin bir yaraticisi oldugu sonucuna vardim. B) Hislerime ve icgüdülerime gũvenerek aklimin ve duyularimin yetersiz kaldigi durumlarda kesin bilgiye ulastim. C) Ibadetlerimi yerine getirirken ilahi emirleri esas aldim. Nasil yaşayacağimi ve nelere uyup nelerden sakinacagimi ôgrendim. D) Dis dúnyayi algilarken duyularimin sundugu verileri kullandim. Cevremdeki varliklar hakkinda gũvenili bilgiler elde ettim. E) Dogru bilgiyi elde etmek için gelisen teknolojik araçlarla güncel bilgilere daha çabuk ulaşip bu bilgileri akil súzgecinden gecirdim.
- C) Asagidaki coktan seçmeli sorular cevaplayiniz. 2. Insan, Allah (ce) Katinda mustesna bir yere sahiptir Bu, onun muhakeme ctme yeteneginden kaynaklanir. Bu ayncalik "Allah Adem'e tìm isimleri ogretti __ "(Bakara 2/31 ayetiyle ifade edilmistir ki bu ayette Hz. Adem, insanoglunu temsil etmektedir. Yuce Allah meleklerine " __ Ben yerytizünde bir halife yaratacagim __ "(Ba- kara 2/30 demis ve ardindan Hz Adem'e kendisine ogrettigi sekilde varliklarm isimlerini ve niteliklerini me- leklere bildirmesini soylemisti." __ Muhakkak ben camurdan bir insan yaratacagim. Onu sekillendirip icine ruhumdan utledigim zaman onun için saygi ile egilin." (Sad 38/7 ve 72) buyurunca da tũm melekler insanin Snünde saygiyla egilmişlerdir. Insamm bu sayginligi, yerytizinde onurlu bir yaşam sürmesini saglayacak tüm imkinlara sahip kilinmasiyla iyice pekismistir. Allah (cc)"Ant olsun, biz insanoglunuu serefli kildik. Onlan karada ve denizde tasidik Kendilerini en güzel ve temiz seylerden riziklandirdik ve onlari yarattiklarmizin biryogundan üstin kildik."(Isra 17/70) buyurmaktadir.(bk. Ozafsar vd., 2015. 1/290 Bu pareadan hareketle insanla ilgili aşagidaki cikarimlardan hangisine ulasilamaz? A) Irade sahibidir. B) Degerli bir varliktir. C) Yeryuzünün tek hakimidir. D) Su ve topraktan yaratilmistir. E) Ogrenme yetenegine sahiptir.
- Aşağidakilerden hangisi Orta Cag'da calismalarini sürdüren Müslüman bilim insanlar arasinda sayilamaz? A) Harezmi B) Piri Reis C) Ibni Sina D) Ibni Battuta E) Mesudi